Libertas

U prostorima Libertasa predstavljen Iveco električni autobus

Sukladno politikama Europske unije, Vlade RH i Grada Dubrovnika, a u skladu sa strateškim ciljevima Uprave Libertasa o smanjenju emisije štetnih plinova i elektrifikacije voznog parka, u Komolcu je upriličeno predstavljanje električnog autobusa tvrtke Iveco.

"Već smo ranije isticali kako je Libertas otpočeo proces zamjene vozila starije proizvodnje novijima i uvođenje vozila najnovijih EURO normi. Tako imamo niz vozila EURO 6 norme. Daljnji korak je dekarbonizacija javnog prijevoza. U sklopu toga idemo u smjeru elektrifikacije naše flote. U postupku je izrada Studije koja će nam pokazati koja vrsta vozila, koji punjači, na kojim lokacijama nam trebaju u Gradu. U sklopu tog procesa testiramo niz vozila, a jedan od takvih ćemo testirati i danas“, kazao je direktor Libertasa Franko Mekišić te dodao kako će se nabavka vozila obavljati posredstvom mehanizama Europske unije.

Predstavnik tvrtke Autobus d.o.o., iskazao je zadovoljstvo činjenicom kako predstavljaju jedno od najmodernijih vozila u Dubrovniku te dodao kako je riječ o „potpuno električnom vozilu duljine 12 metara, u potpunosti niskopodnom. Ovo vozilo je različito od standardnih vozila prije svega po njegovom pogonu. To je potpuno električni pogon. Konkretno, vozilo je zamišljeno za strategiju prekonoćnog punjenja i opremljeno je baterijama kapacitete 380 kilovata što je otprilike dovoljno za 300-350 kilometara u gradskim uvjetima. Nakon toga, vozilo ide na punjenje koje traje otprilike četiri sata“.

Predstavljanje je uz razgledavanje vozila nastavljeno vožnjom do platoa Pile.

icon calendar 21.07.2022.